Hvornår må børn sidde på selepude?

I hvilken alder kan et barn sidde i en selepude? Hvornår har de ikke længere brug for en autostol? Det er et spørgsmål, som mange forældre stiller sig, og svaret er ikke altid ligetil. Den generelle tommelfingerregel er, at børn kan bruge en selepude, når de vejer mere end 15 kilo og er højere end 115 cm. Det er dog vigtigt at huske, at højde og vægt bør prioriteres over alder, når denne beslutning skal træffes. Så hvis dit barn er under højde- eller vægtgrænsen, men tæt på at nå den, er det måske på tide at skifte til en selepude.

Læs også: Hvornår må børn sidde foran i bilen?

Findes der lovkrav til selepude?

Ja, der findes lovkrav til selepude. Indtil barnet når 135 cm, skal det holdes i en godkendt autostol eller selepude, indtil det er 135 cm højt. EU ECE-mærket 44-03 eller 44-04 bruges til at certificere en konvertibel autostol eller selepude til børn på op til 135 cm. Den skal overholde EU-reglerne ECE R-129, hvis den er forbundet til sæderne ved hjælp af Isofix eller I-Size.

HUSK – Det er altid førerens ansvar

Børn under 15 år skal ifølge loven fastspændes korrekt i et køretøj af deres forældre. Kørsel med en ikke fastspændt mindreårig straffes med seks måneders kørselsforbud og en bøde på op til 2.000 kr. Der er det vigtigt at huske når du har børn under 15 år med i bilen – det er dit ansvar.