Hvornår må børn sidde foran i bilen?

Hvornår kan børn sidde foran i bilen? Svaret på dette spørgsmål kan overraske dig. De fleste forældre tror, at de ikke kan sætte deres barn på forsædet, før de har en vis alder, men det er ikke altid tilfældet. Faktisk er der specifikke retningslinjer, der dikterer, hvornår børn kan og hvornår de ikke kan sidde på forsædet i en bil. I dette blogindlæg vil vi diskutere disse retningslinjer og hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning for din familie.

Læs også: Hvornår må børn sidde på selepude?

Hvornår er børn store nok til at sidde foran?

Børn som er under 135 cm skal sidde i en godkendt autostol eller selepude, når de kører med bilen.

De generelle regler for børn på forsædet:

Autostolen skal først godkendes af ECE (European Committee for Standardization). Du kan finde ECE-mærket på siden eller under autostolen.

Når dit barn er under 135 cm højt, skal autostolen tilpasses til barnets alder, størrelse og vægt. Herefter er det ikke nødvendigt med en selepude eller en autostol.

Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en autostol. På dette tidspunkt foreslås det dog, at sædet skal være bagudvendt.

Større børn kan sidde i en selepude med ryglæn, som giver god støtte til ryg, hofter og skuldre.

Det anbefales generelt, at børn sidder bag i køretøjet. Hvis du ønsker, at dit barn skal sidde foran en autostol, skal du sørge for, at den er forsvarligt fastgjort, og at airbaggen er deaktiveret.

Slå altid airbaggen fra, hvis dit barn skal sidde foran i en bagudvendt autostol, for alt andet er både farligt og ulovligt.

Husk det nu, for det er dit ansvar som fører af bilen. Det kan koste dig en bøde op til 2.000 kr. og i værste tilfælde en frakendelse af kørekortet i op til 6 måneder.