Hvornår begynder børn at tale?

Hvornår begynder børn at tale? Det er et spørgsmål, der har undret forældre i århundreder. Svaret er dog ikke så kompliceret, som man skulle tro. I gennemsnit siger et barn sit første ord ved 12 måneder (alt mellem 8 og 18 måneder er normalt). I en alder af 6 år har børn et gennemsnitligt ordforråd på 10 000 ord. Det betyder, at de lærer omkring 5 nye ord om dagen i denne periode!

Denne utrolige hastighed i tilegnelsen af ord skyldes det faktum, at børn konstant udsættes for sprog. De hører ikke kun ord, der tales af deres forældre og søskende, men de ser dem også skrevet ned i bøger og på skærme. Denne tidlige eksponering hjælper børnene med at lære, hvordan ord fungerer, og forbereder dem på fremtidigt skolearbejde.

Læs også: Hvor meget skal børn sove?

I løbet af det første leveår lærer babyer hele tiden om sprog. De lærer, hvordan ord lyder, hvordan de skrives ned, og hvad de betyder. Denne proces begynder allerede, når de stadig er i livmoderen! Undersøgelser har vist, at ufødte babyer kan høre deres mødre tale og synge for dem.

Så hvornår bør du begynde at bekymre dig, hvis dit barn ikke taler endnu? Der er ingen grund til at gå i panik, hvis dit barn ikke har sagt sit første ord inden 18 måneder. Men hvis det stadig ikke har sagt en enkelt stavelse i en alder af 24 måneder, kan det være værd at få det undersøgt af en talepædagog. Heldigvis vil de fleste børn, der har forsinket sprogudvikling til sidst indhente deres jævnaldrende. Og i mellemtiden kan du hjælpe dit barn med at lære ord ved at læse for dem og tale med dem så meget som muligt!

En af de bedste måder at hjælpe dit barn med at lære nye ord på er ved at udsætte det for en række forskellige tekster, synge eller læse for dem.

Her er nogle måder at se dit barns sprogudvikling:

3 måneder:

Barnet vender sig efter lyde og stemmer. Nogle babyer kan begynder også at lave pludrelyde.

6 måneder:

Barnet pludre med lyde som kan starte med b, p og m lyde som foreksempel ”ba ba ba” eller ”ma ma ma”. Dette kaldes også kanonisk pludren. Barnet begynder også at være opmærksomt, når det tales til.

9 måneder:

Barnet begynder at anvende lyde, der minder om genkendelige ord, som de ikke kan udtale korrekt. Barnet reagerer på sit navn og reagerer også når mor og far siger “ah ah” og “nej”.

12 måneder:

Her kan der virkelig ske noget, hvor barnet øver sig på at sige ord. Fx, mor eller far.