Hvor meget skal babyer sove?

Det kan være svært at vide, hvor meget søvn din baby har behov for. Typisk skal en baby på under 1 år sove ca. 16 timer i døgnet, mens et helt nyfødt spædbarn sover op mod 16-18 timer i døgnet. En nyfødt sover ofte kun 2-4 timer ad gangen om natten, men fra 6-ugers alderen kan dit barn begynde at sove lidt flere timer i streg. Dog sjældent mere end 5-6 timer.

Der findes ikke noget svar på, hvor meget søvn et barn har brug for, og mængden vil variere alt efter dit barns alder, temperament og livsstil. Det er dog vigtigt at sørge for, at de får nok søvn, da forskning har vist, at børn, der ikke får nok søvn, kan have større risiko for at udvikle fedme, hjertesygdomme og andre sundhedsproblemer senere i livet.

Læs også: Hvornår begynder børn at tale?

Hvordan ved du så, om din baby får nok søvn?

Den bedste måde at vide det på er at se på, hvordan de opfører sig i løbet af dagen. Hvis de generelt er glade og velopdragne, får de sandsynligvis nok søvn. På den anden side, hvis de er gnavne og irritable, har svært ved at være opmærksomme eller generelt er mindre aktive end normalt, får de måske ikke nok søvn. I så fald kan det være nødvendigt at foretage nogle ændringer i deres sengerutine eller lureskema for at hjælpe dem med at få den rette mængde søvn.

Aflæs dette skema, som kan være et pejlemærke for at se om dit barns søvnrytme er som den skal være.

AlderSamlet mængde søvnNattesøvnDagssøvnAntal lurer i løbet af dagen
Nyfødt16-18 timerVarierendeVarierendeVarierende
1 mdr16 timer9-10 timer6-7 timerVarierende
3 mdr15 timer10-11 timer5-6 timerVarierende
6 mdr14-15 timer10-11 timer3-4 timer2-3
9 mdr14 timer11-12 timer2-3 timer1-2
12 mdr13-14 timer11 timer2 timer1-2
Kilde: netsundhedsplejerske.dk