Simpelt budget for studerende (Download Skabelon)

Har du nu råd til det? Har du styr på din økonomi? Husk penge til studiebøger, mad, husleje osv.. Vi kender det allesammen. Vi får de samme spørgsmål når vi fortæller forældrene og vennerne om vores drøm – nemlig at bo selv eller sammen med andre studiekammerater. Men ikke flere bekymringer nu – få styr på økonomien med dette simple budget. Så får du et overblik over økonomien og i sidste ende tage en beslutning om du har råd til at bo selv.

Der skal være råd til de basale ting i hverdagen som husleje, mad, forsikringer, bøger og caféture. Men hvordan ser et budget egentligt ud for en studerende?

I gennemsnit har en studerende 400 kr. tilbage til de basale ting når de faste udgifter er betalt fra ens SU. Der skal man ikke være professor for at regne ud, at et underskud ligger lige om hjørnet – med mindre man er meget dygtig til at spare.

Så hvor meget skal du egentligt arbejde ved siden af dit studie, før du har råd til månedens udgifter og cafeture? Lad os se på det.

Budget for studerende

For udeboende SU er satsen 5.903 kr. mdr. Og en gennemsnitlig husleje for studerende i Danmark er 3.000 kr. (inklusiv vand og varme.) Huslejen er uden tvivl den største udgift, hvilket også er her der kan spares mest, hvis man søger ud fra de større byer, går flere sammen om boligen eller finder en mindre studiebolig.

Derudover kommer de faste udgifter som el, forsikringer, mobil og internet, transport, licens osv.

UdgifterKr.
Husleje3.000 kr.
Forsikringer (Indbo- og ulykkesforsikring)200 kr.
Mobil + Internet399 kr.
Licens200 kr.
Mad2.000 kr.
Total:5.799 kr.
* Bemærk det kan varierer fra person til person, hvilke udgifter man har. Dette er blot et eksempel.

Et simpelt regnestykke viser allerede et lille overskud på 104 kr. (5.903 kr – 5.799 kr.). Det er ikke meget at have tilbage, hvis man også skal ud og have noget tøj, på cafeture, gå til sport eller noget helt andet. Derfor skal vi finde ud af, hvor meget du skal arbejde ved siden af for at have et fornuftigt rådighedsbeløb som studerende.

Rådighedsbeløb for studerende

Hvor meget tjener en studentermedhjælper i gennemsnit?

  • Offentligansat studentermedhjælper: Fra 120 kr. – 140 kr. i timen.
  • Privatansat studentermedhjælper: Fra 140 kr. – 180 kr. i timen.

Lad os antage at du arbejder som privatansat studentermedhjælper og får 150 kr. i timen. Du arbejder ca. 10 timer om ugen – hvilket svarer til 40 timer om måneden. Det giver en udbetaling på 4.895 kr. Efter fradrag, skat og AM-bidrag. Du kan selv regne din løn ud her som studerende.

Kilde: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234504

Derfor vil 10 timer om ugen give dig en udbetaling på 4.895 kr. Som du har udover dine faste udgifter. Det er et rigtig pænt rådighedsbeløb, som du både skal have det sjovt for, spare op af og købe gaver for – derfor er det vigtigt ikke at fråse med pengene!