Hvornår er børn overvægtige? (Udregn med BMI)

Når et barns BMI (Body Mass Index) er større end 90 procent på vækstkurven for dets køn og alder, betragtes det som overvægtigt. Alvorlig fedme defineres som et BMI på 99 procent på kurven. Tidligere var fedme hos børn en sjælden foreteelse. Nu er fedme hos børn et af de mest udbredte sundhedsproblemer.

Hvad er BMI?

Body Mass Index (BMI) er en metode til at bestemme det samlede kropsfedtindhold. BMI beregnes ved at dividere vægt i kg med højde i cm.

BMI TalResultat
Under 18.5Undervægtig – lav risiko for fedme komplikationer
18.5 – 24.9Normal vægt – middel risiko for fedme komplikationer
25 – 29.9Overvægt – mindre risiko for fedme komplikationer
30 – 34.9Fedme – moderat risiko for fedme komplikationer
35 – 39.9Svær fedme – høj risiko for fedme komplikationer
Over 40Ekstrem fedme – meget høj risiko for fedme komplikationer
Kilde: www.sundhed.dk

Hvad er årsagen til overvægt hos børn?

Generelt betyder overvægt, at vi spiser mere, end vi forbrænder gennem fysisk aktivitet. Der er dog også flere faktorer, der spiller ind. Vi ved, at børn med et overvægtigt familiemedlem (mor, far, søskende) har større risiko for at blive overvægtige. Derimod ser det ud til, at unge, der udelukkende er blevet ammet, har en noget mindre risiko for at blive overvægtige.

Hvad har en indflydelse på børns overvægt?

Vores madpræferencer har ændret sig. Tidligere spiste vi mere sunde fødevarer. Nu indtager vi flere sukkerholdige drikkevarer og spiser mere fastfood og andre typer snacks. Fælles for os alle er, at disse ting har et højt indhold af tomme kalorier.

Derudover har flere stillesiddende aktiviteter også en indflydelse på børn overvægt i dag. Børn i dag er også mindre aktive end tidligere. Vores vaner har ændret sig drastisk. Computere, tablets, mobiltelefoner og tv-apparater har bidraget til, at børn bevæger sig mindre end tidligere. Vi har skiftet motion ud med noget, der forbrænder langt færre kalorier. Desuden bliver vi bombarderet med markedsføring, der opfordrer os til at spise flere snacks og søde sager.

Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-hos-boern/