Hvor mange penge må man give sine børn?

Hvor mange penge kan du give dine børn skattefrit? Svaret er måske mere, end du tror! Hvis du spekulerer på, hvor mange penge du kan give dine børn uden at få en skattemæssig straf, har vi svaret til dig. Læs videre for at få mere at vide om gaveafgiften, og hvordan den gælder for din situation.

Fra 2021 kan du give dine børn op til 68.700 kr. om året uden at betale gaveafgift. Dette beløb kan ændres, så du skal huske at tjekke de seneste oplysninger fra Skattestyrelsen. Alt over denne grænse vil blive beskattet med 15% for gaver fra forældre og bedsteforældre. Der er nogle få ting, du skal huske på, når du giver penge til dine børn. Du kan f.eks. ikke give dem pengene på én gang – den årlige grænse gælder for hver enkelt gave, uanset hvor stor eller lille den er.

Det betyder kort sagt, at du og din ægtefælle/samlever kan give hvert af jeres børn op til 137.400 DKK (2021) om året uden at skulle betale 15% i gaveafgift.

Gaveafgiften kan være lidt af en hovedpine at håndtere, men det er det værd for at få ro i sindet, fordi du kan være sikker på, at du sørger for dine børns fremtid. Før eller siden vil de sætte pris på hjælpen – og du vil nyde at se dem vokse op!

Hvad er et gavebrev?

Hvis du overvejer at give dine børn et stort beløb, er det en god idé at skrive det ned. På den måde kan du bevise, at pengene blev givet som en gave og ikke som en del af en arv. Det kan du gøre ved at oprette et gavebrev.

Et gavebrev bør indeholde følgende oplysninger:

  • Navn og adresse på den person, der giver gaven
  • Navn og adresse på den person, der modtager gaven
  • Datoen for gaven
  • Det beløb, der er givet som gave
  • En kort beskrivelse af, hvorfor pengene blev givet som gave (valgfrit)
  • Hvem der betaler gaveafgiften

Vi anbefaler du finder en skabelon på nettet eller rådfører dig hos en advokat, inden du kaster dig ud i et gavebrev.